Koledar dogodkov

V začetku avgusta 2018 so se člani Folklorne skupine Vidovo napotili na 26 urno vožnjo z avtobusom do mesta Galati. Mesto se nahaja na skrajnem vzhodu Romunije, ob reki Donavi in le par 10 km oddaljeno od tromeje med Romunijo, Moldavijo in Ukrajino. Tam so se udeležili mednarodnega folklornega festivala DoinaCovurluiului, ki so se ga poleg nas udeležile tudi skupine iz Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške in Poljske.

Nastanjeni so bili v študentskem domu skupaj s skupino iz Poljske. Vsak dan pred nastopom so organizatorji priskrbeli vodo, da so lahko prenašali visoke temperature in soparo.

V četrtek, 9. avgusta, se je odvijalo srečanje med vodji skupin in lokalnimi pomembneži. V popoldanskem delu pa je vsaka skupina imela pripravljen 5-minutni program, da se predstavi publiki in drugim skupinam. 

Naslednji dan so v dopoldanskih urah potekale tonske in pozicijske vaje na odru, kjer so tisti večer nastopali. V večernih urah je sledil najdaljši nastop na festivalu. Zaradi same dolžine nastopa so skupine predstavile različne splete in noše. Zaradi večjega števila skupin so v petek nastopili plesalci iz Slovenije, iz BiH ter Češke, večer pa so zaključili gostitelji Romuni. Naši folkloristi so v 35 do 40 minutnem programu predstavili predstavili belokranjsko in gorenjsko nošo. 

            vaje pred nastopom                                                     med glavnim nastopom 

                       

 

 Sobota je bila bolj sproščena, saj so ta dan nastopali plesalci iz preostalih držav. Naši folkloristi pa so dan preživeli ob spoznavanju tradicionalnega podeželskega in mestnega življenja ter lokalnih znamenitosti. Zvečer so si seveda ogledali nastope ostalih skupin. 

Zadnji večer festivala je bil posvečen krajšim nastopom vseh skupin, kjer so ostale skupine ponovno pokazale skrajšane verzije svojih že predstavljenih plesov. Naša skupina pa se je odločila, da za zadnji nastop predstavi popolnoma drugačen, nov splet. 

Naša skupina je bila na vseh treh nastopih nagrajena z bučnim aplavzom. Prav tako so prejeli čestiitke za izvirna in tradicionalna oblačila, ki so dejansko odražala način oblačenja podeželskega prebivalstva. 

Več slik si lahko ogledate v Galeriji.

Folklorna skupina Vidovo se je v začetku avgusta udeležila mednarodnega folklornega festivala v mestu Galati v Romuniji, na katerem so sodelovali folklorniki iz petih držav: Slovenije, Poljske, Bosne in Hercegovine, Češke ter Slovaške. 

Slike si lahko ogledate v Galeriji.

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012