Koledar dogodkov

»Danes naše nastopajoče spremljajo plesalci Folklorne skupne VIDOVO iz Šentvida pri Stični!« so se glasile besede voditeljev Darje Gajšek in Blaža Švaba za kar nekaj oddaj Slovenskega pozdrava. Oddaja je namenjena ljubiteljem slovenske narodnozabavne glasbe in nastaja v Gostilni Avsenik v Begunjah na Gorenjskem. Člani dveh folklornih skupin Kulturnega društva VIDOVO smo se z veseljem odzvali povabilu na soustvarjanje oddaje, ki Slovenijo z domačimi vižami in veselimi koraki razveseljuje že sedem sezon.

s fb3      s PerhanCreations00001466

Folklorniki se vedno z navdušenjem lotimo novih izzivov in tudi tokrat smo z lahkimi koraki začarali vzdušje na plesišču. Seveda je bilo na začetku snemanja prisotne nekoliko treme, ki pa je v mešanici bleščečih luči, zvokov in ambienta izpuhtela. Navdušila nas je preprostost snemanja ter lepota slovenskih viž in ansamblov. Z lahkoto smo zaplesali na vsako narodnozabavno melodijo, pa naj si to bodi polka, valček ali druga bolj moderna glasba. Tako smo s plesom spremljali Ansambel Petra Finka, BQL, skupino Čuki, Poskočne muzikante, Ansambel Pogum, Kvatropirce, skupino Kingston, Rudija Šantla, Heleno Blagne ter še številne druge. Širok nasmeh na obraz so nam pričarali Teta Mara, Lucija Ćirović in Tilen Artač.

s PerhanCreations000014641   s fb2

s fb4

Bili smo aktivni na plesišču in tudi kot občinstvo. "Ta mlade" plesalce so z bučnim aplavzom spodbujali člani veteranske Folklorne skupine VIDOVO. Kljub temu, da so  veterani imeli glavno vlogo kot občinstvo, so skoraj ob vsaki glasbi zaplesali kar ob mizah. 

Mi smo zelo uživali, zato vas z veseljem vabimo k ogledu oddaj Slovenskega pozdrava, ki bodo na sporedu vsak petek od konca novembra do letošnjega Božiča.  

s PerhanCreations000014691

 Fotografije: Boštjan Perklič in Facebook Gostilna Avsenik 

Otroška folklorna skupina VIDOVO iz Šentvida pri Stični je za dolgoletno aktivno delovanje in izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila 7.2.2019 na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku prejela Jurčičevo plaketo za skupino.

Slike iz prireditve si lahko ogledate na https://m.ivancna-gorica.si/kulturni-praznik-2019/ (avtor:Gašper Stopar)

 

 DSC 7306Od poletja dalje je v Šentvidu pri Stični potekala energetska sanacija Doma kulture, ki je bil zgrajen leta 1926, takrat imenovan Prosvetni dom. Slovesna otvoritev prenovljene zunanjosti je potekala v petek, 28. septembra 2018, na ploščadi pred domom. Dom je zunanje obnovljen z novo fasado, novim stranskim balkonom, ograjo in dostopnejši gibalno oviranim osebam.

Da sta v Šentvidu pri Stični res doma petje in ples, so s svojimi kulturnimi točkami dokazali člani mlajših folklornih skupin Kulturnega društva Vidovo in združeni pevski zbori Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo ter Vokalne skupine Šentviški slavčki. Poleg omenjenih kulturnih zasedb s svojimi prostori v Domu kulture domuje tudi Društvo likovnikov Ferda Vesela.

DSC 7286   DSC 7261

Svoje zadovoljstvo nad prenovljenim Domom kulture je uvodoma izrazil pedsednik kulturnega društva Vidovo Franjo Čuček, ki je poudaril željo in upanje vseh uporabnikov doma, da se v prihodnjem letu ponovo srečamo v takem številu ob obnovi notranjosti doma.

Dom kulture, ki je bil zgrajen pred več kot devetdesetimi leti, zadnja leta doživlja temeljito prenovo. Pred leti je bila obnovljena streha in v celoti zamenjana kritina, sledila je menjava stavbnega pohištva, hidroizolacija severne stene, prehod ogrevanja na lesno biomaso in v letošnjem letu še energetska sanacija z novo fasado. Kot je povedal predsednik krajevne skupnosti Vojko Urbas, ta zadnja prenova prispeva ne samo k boljšem počutju stalnih uporabnikov in obiskovalcev, ampak tudi k lepši podobi kraja. Povedal je še, da se je ta del Šentvida začel temeljito spreminjati z izgradnjo novega pokopališča in izgradnjo poslovilnega objekta. K podobi kraja veliko prispeva tudi nov župnijski dom, delno urejena križišča in urejeno parkirišče v neposredni bližini. 

Po besedah župana Dušana Strnada nova pridobitev veliko pomeni za kraj in celotno občino, saj vsem skupaj tako kultura, kot domač jezik in beseda, ples in petje veliko pomenijo. Kot je poudaril, je naloga vseh, da nadaljujemo to tradicijo. 

DSC 7379

Prenova Doma kulture je res pika na i v kraju. Poleg tega pa je bil Šentvid ob letošnjem svetovnem dnevu turizma, s strani občinskih turističnih društev, razglašen za najlepši kraj v občini.

Več slik si lahko ogledate na povezavi: https://m.ivancna-gorica.si/otvoritev-kd-sentvid/ 

Ženski in Moški pevski zbor Vidovo v letu 2018 obeležujeta 50 let neprekinjenega delovanja. V sklopu praznovanja te visoke obletnice, smo v maju pripravili več koncertov. Najprej smo izvedli koncerta v Dobrepolju in Temenici, kjer smo gledalcem za pokušino predstavili del pripravljenega programa.

Osrednji slavnostni dogodekob praznovanju 50-letnice smo priredili v našem Domu kulture v Šentvidu pri Stični.Na koncertu smo se v programu, ki ga je pripravil naš zborovodja profesor Urban Tozon, najprej predstavili v ženski oz. moški zasedbi, nato pa še kot združena zbora skupaj s Folklorno skupino Vidovo, ko smo odpeli in odplesali Ziljsko ohcet. To je sklop pesmi, ki ponazarjajo šege in navade poroke v Ziljski dolini.Program je povezovala gospa Nuša Volkar.

Slavnostni govornik na naši prireditvi je bil župan občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad. Svoje čestitke so nam ob visokem jubileju izrekli še vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ivančna Gorica gospa Simona Zorko in gospod župnik Izidor Grošelj. Svoje misli in priznanje za naše delo nam je podal tudi predsednik Kulturnega društva Vidovo gospod Franjo Čuček.

Ker je 50 let tako pomemben in edinstven dogodek, smo ga zaključili s podelitvijo Gallusovih značk Javnega sklada RS za kulturne dejavnostiza dolgoletno delovanje v zboru, ki sta jih podeljevali članica našega društva in predsednica sveta gospa Anica Čuček in vodja območne izpostave gospa Simona Zorko. V zboru imamo dva pevca, ki pojeta celih petdeset let – brata Peček. Posebno mesto med nami je imel Stane Peček, ki od samega začetka poje v našem zboru, za kar je dobil časno priznanje. Oba zbora sta prejela Občinski spominski kovanec Prijetno domačein jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V dneh pred koncertom smo v domu kulture pripravili razstavo fotografij o delovanju zbora skozi vseh 50 let, pred kulturni dom pa smo obesili plakat z imeni vseh pevcev, ki so v 50 letih peli v zboru.

Serijo nastopov ob 50-letnici smo zaključili s koncertom v Šentlovrencu, kjer smo celotni program odpeli skupaj z MePZ Lubnik iz Škofje Loke. Na prireditev smo povabili tudi MoPZ Zagriški fantje, ki so dogajanje še dodatno popestrili.

Petdeseta obletnica je priložnost, ko smo se vsi ozrli nazaj, ocenili naše delo, rezultate. Pogled nazaj in druženje z vsemi bivšimi pevkami in pevci po koncertih nas je razveselil. Želimo si, da bi tudi v prihodnje generacije pevcev in pevk sodelovale in nadaljevale naše dosedanje delo. Naj bo naš koncert motivacija za naslednjih 50 let!

 

Več slik iz prireditve si lahko ogledate v Galeriji.

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012