Koledar dogodkov

Ženski pevski zbor  »VIDOVO«  deluje neprekinjeno od leta 1968. V začetku je 11 let zbor deloval pod taktirko Mare Bavdež,  nadaljnjih 11 let je potem zbor vodil Albert Zupanc, nato pa je zbor prevzela mlada zborovodkinja Simona Peček. Nato je zbor nekaj časa vodil Jernej Kralj, potem Valerija Rančigaj, pa Katarina Makor in nato Vanja Erjavec, Rudi Cerc (od l.2001-2012). Od leta 2013 dalje pa zbor vodi zborovodja Urban Tozon.


Ženski pevski zbor KD Vidovo
Septembra 1999 je zbor slovesno praznoval 30. let neprekinjenega delovanja, 29. novembra 2008 pa je praznoval 40. let delovanja. Ob tej priložnosti je zbor  leta 2009 prejel občinsko nagrado Josipa Jurčiča za 40 let neprekinjenega dela.

Zbor od samega začetka sodeluje kot soorganizator Tabora slovenskih pevskih zborov. V začetku je zbor štel kar 26 pevk, saj je pelo vse, mlado in staro. Trenutno zbor šteje 19 pevk. Zbor prepeva slovenske narodne in umetne pesmi, popevke in tuje pesmi.

Zbor vsako leto pripravi celovečerni samostojni koncert,sodeluje na revijah Pevskih zborov, proslavah v občini in kraju ter ob drugih priložnostih. V času delovanja je zbor  nastopal doma in v tujini (Madžarska, Italija, Avstrija, Francija). V Franciji  je zbor skupaj s folklorno skupino VIDOVO gostoval pri Slovenski katoliški misiji v Merlebachu, prvič septembra 1993 in nato še 1999. Zbor se vsako leto udeleži srečanja pevskih zborov Šentvidov Slovenije, sodeloval je v oddaji Koncert iz naših krajev.

 

                                                                                                     

 

  

50-LETNICA NEPREKINJENEGA DELOVANJA ŽENSKEGA PEVSKEGA ZBORA VIDOVO

Že 50 let se sliši pesem Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo. 50 let od trenutka, ko je naš krajan, slavni baritonist, Tone Kozlevčar predlagal, da se ustanovita zbora. 50 let nepretrganega spoštovanja, ljubezni do slovenske pesmi. 50 let neprekinjenega sodelovanja, druženja. 50 let dajanja svojega prostega časa za ohranjanje dediščine naših babic dedkov, ljudskih snovalcev, umetnikov, kulture. 50 let domoljubnosti, pripadnosti Sloveniji, Šentvidu.

Tekom 50 let se je zamenjalo veliko pevk, pevcev in tudi zborovodij. Odpelo se je veliko čudovitih koncertov na domačem odru, na gostovanjih. S pesmijo smo sklenili veliko novih prijateljstev v domovini in tujini. Bili smo promotorji naše domovine, naše občine in našega Šentvida.

V 50 letih smo bili radodarni in dobrodelni. Sodelovali in organizirali smo dobrodelne koncerte. Bili smo gostitelji in gostje.

In letos, ko praznujemo 50 letnico, smo pripravili slavnostni dogodek. V programu, ki ga je pripravil naš zborovodja profesor Urban Tozon, smo se predstavili pevke in pevci Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo. Najprej vsak zbor posebej, nato še v združeni zasedbi skupaj s Folklorno skupino Vidovo, ko smo odpeli in odplesali Ziljsko ohcet.

Slike iz dogodka si lahko ogledate v Galeriji.

Foto: arhiv KD in Boštjan Perklič

 

GOSTOVANJE ZBOROV NA OHRIDU 2018

Konec junija so se pevci Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo udeležili mednarodnega festivala Slovenija na Ohridu.

Ohrid je makedonski biser, ki kar kipi od znamenitosti. Nekatere izmed njih so si ogledali tudi udeleženci festivala. V oko so pevcem padli staro mestno jedro s slikovitimi hišami, 2000 let star amfiteater, bazilika Sv. Sofije, cerkev Sv. Klimenta in mogočna Samuelova trdnjava. Povsem jih je prevzela tudi najstarejša cerkvica Sv. Jovana Kanea, ki leži tik na pečini nad jezerom. Seveda niso izpustili niti izleta z ladjico, iz katere smo videli Titovo rezidenco in rekonstruirano mostiščarsko naselje. Cilj vožnje z ladjico je bil ogled samostana Sv. Nauma. Pred odhodom v Ohrid pa so se še s čolnički odpeljali do izvira Črnega Drima, ki je zelo edinstven - voda namreč prodira iz peščenih tal in zrak povzroča manjše ali večje mehurčke. Za marsikoga je bil to najlepši kotiček Ohrida. Zaradi vseh naštetih ohridskih čarov niti ni presenetljivo dejstvo, da je mesto na seznamu UNESCO-ve kulturne in naravne dediščine. Moč pa je bilo tudi opaziti željo Makedoncev po ohranjanju zakladov preteklosti.

Festival Slovenija na Ohridu je organizirala Asociacija Art Vivendi v sodelovanju s Kulturnim centrom Ohrid in občino Ohrid v sklopu znamenitega Ohridskega festivala. Festival je potekal od 23.do 27.junija 2018. Častni pokrovitelj Festivala je bil predsednik Republike Makedonije dr. Gjorgje Ivanov. Na Festivalu so se predstavili pevski zbori, folklorne skupine, godbe, orkestri, mažoretke in gledališke skupine iz cele Slovenije. Po podatkih organizatorjev festivala je bilo okrog 800 entuziastov, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine Slovenije.

Festival se je začel s spoznavnim večerom, kjer sta se predstavila naša zbora, naše društvo in občina Ivančna Gorica, izmenjala so se simbolna darila z organizatorjem in zbora sta prejela tablo z imenom skupine. Naslednji večer, v nedeljo, 24.6.2018, se je odvil koncert v čast Dneva državnosti Republike Slovenije. Zbrane je pozdravil župan občine Ohrid Aleksandar Petreski, s svojo prisotnostjo in govorom pa je prisotne počastil tudi dr. Milan Jazbec, veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji. Najlepši del večera je bil trenutek, ko je zazvenela slovenska himna nad čudovitim Ohridskim jezerom. Program sta ves večer povezovali Slovenka Tadeja in Makedonka Jasmina. Na osrednji prireditvi sta med drugimi nastopajočimi iz Slovenije nastopila tudi naša zbora. Predstavila sta se z izborom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi ter tako pokazala našo gorečnost po ohranjanju slovenske kulturne dediščine.

V naslednjih dveh festivalskih dneh so naši pevci obiskali več koncertov drugih skupin iz Slovenije. Ker je bilo na festivalu prisotnih kar 35 skupin iz različnih društev, so se koncerti odvijali na različnih, čudovitih lokacijah Ohrida - v katoliški cerkvi, kulturnem domu, amfiteatru in Dolnem Saraju – osrednjem prizorišču Ohridskega festivala. Zelo težko so se odločali, kam bodo šli, saj so bile vse skupine zanimive. Seveda so si ogledali nastop Folklorne skupine iz Velikega Gabra. Uživali pa so tudi ob raznovrstnosti programa, ki so ga pripravile druge skupine.

Pevci, tamburaši, godbeniki in mažoretke imajo nekaj skupnega, nekaj kar jih povezuje in ustvarja prijateljstva - GLASBO. Glasba jih je družila na Ohridu, ker pa so stkali mnoga nova poznanstva, jih bo združevala tudi v prihodnje. Pevci in pevke naših zborov si želijo še mnogo podobnih glasbenih izkušenj in že komaj čakajo na novo. Kdo ve, kam jih bo popeljalo njihovo pevsko popotovanje…

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012