Koledar dogodkov

Folklora v Šentvidu zajema vse generacije. Poleg Folklorne skupine aktivno delujeta še otroška in veteranska skupina. 

Predstavitveni film vseh treh skupin lahko pogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Q92lm9d53cU  .

                                               

 Folklorna skupina VIDOVO

                                                                               

Otroška folklorna skupina VIDOVO

                                                                                   

Folklorna skupina veteranov

      

 

 

FOLKLORNA SKUPINA VIDOVO  je pričela z delom leta 1992 pod vodstvom Polone Rus.

Pozneje je vodenje skupine prevzela Branka Kovaček, njo pa je nadomestila Darja Zorec, od leta 1997 dalje pa skupino vodi Nataša Hribar.

                                                Vodja in mentorica Folklorne skupine Vidovo Nataša Hribar                      

 Folklorna skupina KD Vidovo Šentvid pri Stični

  

Skupina pleše dolenjske plese in tudi plese drugih pokrajin - Prekmurje, Bela Krajina, Gorenjska, ohranja pa tudi stare običaje kot so ličkanje, mlačev in preja. V času svojega delovanja se vsako leto udeleži občinske revije folklornih skupin in nato regijske revije. Sodelovali so že na republiškem srečanju folklornih skupin v Črnomlju leta 1994 in v Beltincih leta 2001.

Srečanje folklornih skupin v Beltincih 

Leta 1995 smo gostili folklorno skupino iz Rusije – Zakavkazja. Nastop je bil pred gasilskim domom, tujo skupino pa je pozdravil tudi dr. Bruno Ravnikar kot zastopnik CIOFF.

Ruska folklorna skupina Ruska folklorna skupina

Folkloristi sodelujejo na domačih in območnih prireditvah in drugod po Sloveniji. Vsako leto pripravijo letni koncert, kjer zaplešejo tudi plesalci in plesalke otroške folklorne skupine Vidovo.

Na prireditvi ob občinskem prazniku občine Ivančna Gorica 24. maja 2002 je skupina prejela občinsko priznanje - nagrado Josipa Jurčiča za uspešno 10 letno delovanje skupine.

Prvo gostovanje skupine v tujini je bilo septembra 1993 v Merlebachu v Franciji in nato še leta 1996 in leta 2001, ko smo si ogledali tudi Pariz.

Gostovanje KD Vidovo v Franciji Gostovanje KD Vidovo v Franciji

Oktobra 1997 se je skupina odpravila v Svetlo nad Sazavoum na Češko v goste k folklorni skupini Škubanek. Udeležila se je njihovega festivala in s tem vrnila obisk skupini, ki je bila pri nas leto prej. Na Češko se je skupina še vrnila leta 2000, ko je ponovno sodelovala na mednarodnem folklornem festivalu v Svetli nad Sazavoum, kjer se je predstavilo še 6 tujih skupin.

KD Vidovo na Češkem KD Vidovo na Češkem

Od 1. do 14. avgusta 1999 se je skupina udeležila mednarodnega festivala folklornih skupin na Siciliji v Millazzu, ki se ga vsi še danes radi spominjamo.

KD Vidovo na Siciliji KD Vidovo na Siciliji

Od 31. julija do 8. avgusta 2004 pa je bila skupina v Mehiki v Zacatekasu na mednarodnem folklornem festivalu. Na festivalu je sodelovalo 28 držav iz vsega sveta in med njimi je folklorna skupina VIDOVO zastopala Slovenijo. Bilo je res nepozabno.

KD Vidovo v Mehiki KD Vidovo v Mehiki

Že naslednji teden po prihodu iz Mehike pa se je skupina odpravila še na mednarodni festival v Tirano v Italijo.

V prvi polovici avgusta 2009 se je skupina odpravila na 19. mednarodni festival Csango v Jaszberenyju na Madžarsko, kjer so sodelovale skupine iz Francije, Grčije, Venezuele, Slovenije in Madžarske. Bilo je »pasje » vroče, ampak bilo je tako lepo, da tudi vročina ni prišla nikomur do živega.

Leta 2010 je skupino pot peljala v Brasov v Romunijo, kjer smo si ogledali rojstni kraj grofa Drakule, plesali pa smo v družbi skupin iz Madžarske, Poljske, Moldavije. Romunije, Grčije, Bolgarije, Srbije in Turčije.

Od 7. do 11. julija 2011 je skupina VIDOVO gostovala na mednarodnem folklornem festivalu v kraju Dugopolje blizu Splita na Hrvaškem. Kljub neznosni vročini smo skupaj s skupinami iz Rusije, Makedonije, Bosne in Hercegovine in seveda Hrvaške še nekoliko dvignili temperaturo na prireditvenih prostorih.

Od 29. junija do 3. Julija 2012 pa nas je tokrat pot peljala v Bosno in Hercegovino in sicer v Banja Luko na povabilo KUD Piskavica. Na festivalu so sodelovale še skupine iz Češke, Nemčije, Bolgarije Srbije, Italije in seveda domačini.

Skupina je v naslednjih letih gostovala tudi v Italiji na festivalu v Tiranu, v Avstriji v Beljaku in St. Veitu, v Subotici, Nemčiji, Srbiji in Makedoniji.

Avgusta 2018 se je skupina udeležila mednarodnega folklornega festivala cCIOFF v mestu Galati v Romuniji, kjer je so folkloristi nastopili med kolegi iz Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške in Poljske.

 

 

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VIDOVO

 

Otroška folklorna skupina VIDOVO deluje že vse od leta 1993. V začetku je skupino vodila Nataša Hribar, nato pa so skupino vodili še Gregor Hribar, Boštjan Genorio, sedaj pa skupino vodi Anita Kotar, pomaga pa ji Katarina Kotar.

Vsa leta otroška folklorna skupina sodeluje na občinskih revijah folklornih skupin. Od leta 2001 je skupina redna udeleženka regijskih revij otroških folklornih skupin, na katerih je skupina prejela tako bronasta kot srebrna odličja. 

Leta 2008 so se članom OFS zasvetile oči, saj so končno dobili tudi oni svoje prve »prave« folklorne kostume in bili ponovno izbrani za regijsko srečanje OFS v Dobrepolju. Tudi leta 2009 so bili na regijskem srečanju OFS v Postojni in leta 2011 ponovno v Ribnici. V letu 2018 pa se je skupina uvrstila med 10 najboljših otroških folklornih skupin ter prejela zlato priznanje za državni nivo. Za ta uspeh je februarja 2019 prejela JURČIČEVO PLAKETO za izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila.

Skozi igro in ples ohranja slovensko ljudsko izročilo. Plesalci so prejeli zlato priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za dosežen državni nivo izvedbe plesov in igre. To je zelo velik uspeh.

Otroška folklorna skupina KD Vidovo     Otroška folklorna skupina KD Vidovo

     

             

 

Naši najmlajši folklorniki so aprila 2018 snemali videospot za pesem, ki jo ansambel Pogum prepeva skupaj s harmonikarji in glasbeniki glasbene skupine Bučar. Otroci so neizmerno uživali, predvsem pa so se veselili nove aktivnosti, saj je za večino otrok snemanje predstavljalo edinstveno izkušnjo. Več slik si lahko ogledate v Galeriji.Videospot pa na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=3uW85H37m_k .

USTVARJALNE DELAVNICE OFS

Člani otroške folklorne skupine so sobotno dopoldne poleg treninga namenili tudi ustvarjalnim delavnicam in druženju. Otroci so z navdušenjem izdelovali metulje in polžke iz papirja, ki so ga okrasili s bleščicami. Tako kot naše babice so iz blaga izdelovali punčke iz cunj. Del starejše skupine je z slikami in barvami okrasil knjigobežnico, ki bo postavljena na otroškem igrišču pod osnovno šolo. 

Navdušenje in radoživost otrok lahko razberemo iz slik, ki se nahajajo v Galeriji.  

 

FOLKLORNA SKUPINA VETERANOV

Folklorna skupina veteranov je pričela s prvimi folklornimi koraki leta 2012. Takrat so vsi ponosni prišli na vaje, saj so menili, da če znajo plesati polko in valček, znajo že skoraj vse, ampak so kmalu ugotovili, da le ni tako enostavno. Danes so lahko ponosni, saj so v kratkem času osvojili številne plese različnih pokrajin in izvedli veliko uspešnih nastopov. Ples jih druži in povezuje.

                             

 Foto: arhiv KD in Boštjan Perklič

 

 

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012