Koledar dogodkov

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski zbor, saj delujeta nepretrgoma že od leta 1969. Na pobudo g. Toneta Kozlevčarja so se zbrali možje in fantje ter dekleta in žene iz Šentvida in bližnje okolice in tako so se pričele pevske vaje za moški zbor, ki ga takrat vodil g. Pavle Žagar in za ženski pevski zbor, ki  ga je vodila ga. Mara Bavdež. Takrat je vsak zbor štel več kot štirideset članov, saj je prepevalo »staro in mlado«.

V Šentvidu se je od nekdaj igralo. Gledališka skupina se je ponovno zbrala leta 1977 in takrat uprizorila veseloigro s petjem HABAKUK. Vendar je potem ponovno prekinila z delom. Leta 1992 pa so se gledališčniki ponovno zbrali, ustanovili gledališko skupino VIDOVO in od takrat dalje nepretrgoma delujejo. Skoraj vsako leto pripravijo novo igro.

Tudi plesalo se je že včasih v Šentvidu in sicer v času od leta 1949 do 1952. Na pobudo takratne članice folklorne skupine ge. Vali Krištof, se je leta 1992 ustanovila folklorna skupina VIDOVO. Najprej je bila to skupina mladih, ki jih je veselil ples, vendar se jim je kmalu pridružila še skupina mlajših – osnovnošolcev, tako da smo morali oblikovati dve skupini. Zavedamo se pomembnosti delovanja z mladimi pri ohranjanju narodne kulturne identitete in ponosni smo na dejstvo, da nam je uspelo zainteresirati za to vrsto kulturne dejavnosti tako veliko število mladih. Radi prihajajo na vaje, radi plešejo, nastopajo, mi pa jim zaupamo in pri delu pomagamo.

V letu 1999 so se na pobudo pevcev iz Šentvida pri Grobelnem pričela srečanja Šentvidov Slovenije, ki poteka vsako leto v drugem Šentvidu. Tudi naše društvo se je pridružilo ostalim Šentvidom in na tem srečanju vsako leto sodelujeta oba zbora.

Društvo je septembra 2009 v domačem kraju organiziralo Koncert iz naših krajev, na katerem je župan Jernej Lampret predstavil občino Ivančno Gorico, Helena Hribar in Anica Volkar sta predstavila kraj in njegovo zgodovino, Franjo Čuček pa je predstavil kulturno življenje v kraju. Na koncertu sta se poleg gostov ansambla Veseli svatje in Novo upanje predstavila tudi moški in ženski pevski zbor »VIDOVO« in člani gledališča »VIDOVO«. Koncert je potekal v živo 1. programu Radia Slovenije, vodil pa ga je Janez Dolinar.

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012