Koledar dogodkov

Jeseni 2019 se je začela obnova notranjosti Doma kulture v Šentvidu pri Stični, ki vključuje kompletno prenovo vseh notranjih prostorov objekta, vključno z odrom in balkonom. 

Dela so skoraj pri koncu. Potrebnih je le še nekaj manjših zaključnih del in dvorana bo zasijala v svoji novi podobi. 

Zaradi trenutnih izrednih razmer z virusom COVID-19 in nujnih ukrepov za zajezitev širjenja te bolezni žal načrtovane otvoritve dne 27. marca 2020 ne bomo mogli izvesti. Prenovljen Dom kulture bomo slavnostno odprli kakor hitro bodo ukrepi preklicani. 

Do takrat pa vam razkrijemo, delno, izgled novih prostorov. 

Ostanite zdravi!

 

   KD obnova 4 2020     KD obnova 2 2020

   KD obnova 3 2020      KD obnova 1 2020

 

banner jpg

Med 23. in 25. novembrom 2018 se je v različnih krajih Osrednjeslovenske regije ponovno odvijal mednarodni folklorni festival ŠENTFOLK 2018. Osrednja prireditev je bila v soboto 24.11.2018 ob 19.00 v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.  

Poleg gostiteljske folklorne skupine iz Kulturnega društva Vidovo iz Šentvida pri Stični, so se predstavile še skupine iz Poljske, Italije, Hrvaške ter skupina iz Bovca. 

Skupina »Hajduki« iz Poljske je bila ustanovljena leta 1968 v kraju Oświęcim in je od leta 2020 član poljkega združenja CIOFF. »Hajduki« je medgeneracijska skupina, ki že 47 let deluje v Kulturnem centru Oświęcim. Skupino sestavlja skoraj 100 plesalcev: otroci, mladostniki, odrasli in veterani, torej člani med 4 in 67 leti starosti. Skupina je razdeljena na štiri plesne skupine (Mini Hajduki, Little Hajduki, umetniška skupina, skupina veteranov in folklorni ansambel). Ansambel je v svoji karieri igral po celotni Poljski in številnih EU državah:  Nemčija (1974), Češkoslovaška (1976), Belgija (1979), Madžarska (1985), Francija- Dijon (1987), Nemčija-Kerpen (1996 and 1998), Makedonija (2000), Latvija (2001), Rusija (2002), Hrvaška (2002). Septembra 2005 je skupina "Hajduki" sodelovala na Folklornem festivalu v Turčiji, decembra istega leta pa so nastopali v Nemčiji- Kerpen. Leta 2008 je skupina nastopila na Slovaškem, v 2010 pa so imeli koncert v kraju Breisach v Nemčiji ter v kraju Arezzo v Italiji. Leta 2013 je skupina »Hajduki« sodelovala na Evrazijskem folklornem festivalu v Istambulu v Turčiji. V zadnjih letih pa bolj nastopa po Latviji in Bolgariji. Leta 2016 so imeli priložnost sodelovati na Svetovnem folklornem festivalu v kraju Cori v Italiji.

Njihovi spleti so natančni prikaz karakteristik tradicionalnih plesov in pesmi poljskih regij s čimer zagotavljajo, da se gledalci neposredno spoznajo z njihovo kulturo. Repertoar skupine zajema poljske folklorne plese, kot so poloneza z mazurko in kouiaviak z oberko (oba sta tradicionalna plesa) ter plese iz poljskih regij, kot so Krakow, Żywiec, Rzeszów, Lublin, Opoczno, Kujawy, Nowy Sącz in Kurpie. Skupina tudi izvaja glasbene točke, in sicer »pesmi stare Varšave« in mazurka iz »Halke« (opera Stanislava Moniuszka). Vsak nastop, ki ga izvedejo, je radosten in gledalce popelje v drugo obdobje. Plesalci, ki imajo neverjetne plesne sposobnosti, odlično prikazujejo karakter in posebnost posameznega plesa, tako da občinstvo, ki ne razume poljskega jezika, popolnoma razume sporočilo posameznega spleta. 

Italijanska skupina "Stelutis di Udin" je bila ustanovljena leta 1977, zahvaljujoč volji, zavezanosti in ljubezni do furlanske dežele Maria Montagnoli, ki je bil živahen animator dejavnosti starodavne vasi Videm v Via Pracchiuso. Od ustanovitve do danes je skupina prevzela zavezanost in odgovornost za uresničevanje, ohranjanje in razširjanje plesov, pesmi in glasbe njihove regije ali kulturne dediščine, v kateri je prpoznan vsak furlanec.Kostum, plesi in ljudske pesmi, ki jih ponuja združenje, so rezultat natančnih raziskav, izvedenih v številnih lokalnih in regionalnih javnih in zasebnih arhivih, pa tudi s sodelovanjem starejših, dragocenih prič o tradiciji naše regije.Skupino sestavlja 12 parov plesalcev in glasbeni ansambel, sestavljen iz petih harmonikašev in dvojnega basa, ki spremljajo plese, izbrane med najbolj značilnimi v koreografski in glasbeni spontanosti njihove regije.Zaradi spretnosti in profesionalnosti umetniške režiserke Daniele Montagnoli se skupina odlikuje po interpretativnem bogastvu plesov, ki omogočajo prireditve, katere so všeč in vedno ustrezajo simpatiji, zanimanju in aplavzu občinstva.Skupina Stelutis folk Group of Udin je s svojim veselim in živahnim repertoarjem med svojo dolgoletno dejavnostjo prejela prestižne nagrade ne samo v Italiji in se ponaša bolj ponosno, da je nastopala pred svetim očetom Janezom Pavlom II. in predsednikom republike Pertinije.

Folklorno društvo Bovec, ki združuje Folklorno skupino B'c in pevsko skupino Buške čeče, je bilo ustanovljeno šele pred kratkim, kljub temu da sta obe skupini delovali že prej. Folklorna skupina C'c deluje od leta 2002, trenutno jo vodi Jure Kravanja, ustanovitelj skupine pa je gospod Edo Gabršek. Njena glasbena spremljava sta harmonika in violina. Pevska skupina Buške čeče pa deluje od leta 2003 in jo od vsega začetka vodi Ana Mlekuž. 

Slike iz nastopov 23.11.2018 na Škofljici pri Ljubljani in 24.11.2018 V Šentvidu pri Stični si lahko ogledate v Galeriji.

Gledališče Vidovo se bo s komedijo "Tašča.com" predstavilo na Veliki Loki pri Grosupljem. Vabljeni.

Gledališče Vidovo se bo s komedijo "Tašča.com" predstavilo v kulturnem domu v Temenici. Vabljeni!

Moški pevski zbor Vidovo se je v soboto, 10.11.2018, odpravil k zamejcem v Gornji Senik na Madžarskem.  Mešani pevski zbor Avgust Pavel iz Porabja namreč praznuje 80 letnico obstoja. Seveda jim vsi člani KD Vidovo za tak jubilej iskreno čestitamo in želimo še veliko odličnih nastopov v nadalje. 

 80 let H 1

 

Gledališče VIDOVO, ki deluje v okviru Kulturnega društva VIDOVO iz Šentvida pri Stični, je v soboto, 4.11.2017 praznovalo častitljiv jubilej 25. obletnico aktivnega delovanja na področju ljubiteljskega igranja.Ob tej priložnosti so pripravili slovesnost, na katero so povabili častne goste ter vse režiserje in igralce, ki so delovali v tem obdobju. V slavnostnem nagovoru je predsednik Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični g. Vojko Urbas med drugim izpostavil pomembnost kulture za življenje kraja. Na, za in ob oder Gledališča VIDOVO je v teh 25 letih stopilo preko 30 izjemnih igralcev. Predstavljeni so bili štirje režiserji, Marjana Hočevar, Petra Tanko, Primož Čuček in Anica Čuček, ki so dodali pomemben kamenček v mozaik šentviške gledališke umetnosti. V 25. letih obstoja je Gledališče VIDOVO na šentviškem odru uprizorilo 18 premier komedij, dram, kriminalk in veseloiger s petjem.

 režiserka Marjana Hočevar

 

režiser Primož Čuček

režiserka Anica Čuček

V spremljevalnem programu je bila uprizorjena bulvarna komedija Toneta Partljiča Partnerska poroka, ki je bila premierno predstavljena v Šentvidu pri Stični dne 1.4.2017. Ob tej priložnosti sta članici gledališke skupine Polona Gerželj in Marija Zaman prejeli srebrno Linhartovo priznanje, ki ga za več kot 10 let aktivnega udejstvovanja na področju ljubiteljske gledališke dejavnosti podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Marija Struna je za svoje več kot 15. letno udejstvovanje prejela zlato Linhartovo priznanje. Častni Linhartovi priznanji za ustvarjanje na tem področju in uspešno delo pa sta prejela dolgoletna člana Gledališča VIDOVO Franjo in Anica Čuček.


igralci komedije PARTNERSKA POROKA (od leve proti desni) s šepetalkama Marijo Struno (skrajno levo) in Alenko Šteh (skrajno desno) ter voditeljico prireditve Nušo Volkar (za mikrofonom):

- SAŠKA (Daša Laria Perklič),
- ANDREJ (Franjo Čuček),
- OLGA (Alina Cunk Perklič),
- PETER (Anej Kristan),
- MAŠA (Polona Gerželj) in
- MARIJA (Marija Zaman)

 

Prejemnica srebrnega Linhartovega priznanja Polona Gerželj

 

Prejemnica srebrnega Linhartovega priznanja Marija Zaman

prejemnika častnega Linhartovega priznanja Franjo in Anica Čuček   

Gledališče VIDOVO se že 25 let dotika življenja prebivalcev Šentvida pri Stični, kakor tudi življenja ljudi po širši Sloveniji. Predstavlja sožitje med ljubiteljskimi uprizoritvami in realnim življenjem, med preteklostjo in sedanjostjo. Gledališče je ena izmed najstarejših umetnosti, ki ljudem prinaša smeh na obraz in jih popelje v drugačen svet. Gledališče VIDOVO, iskrene čestitke ob tem jubilejnem prazniku!

 

Prireditev folklornih skupin KD Vidovo bo v soboto, 21. januarja 2017 ob 19.00 uri v Domu kulture Šentvid pri Stični. 

V nedeljo, 21.12.2014 ob 17.00 uri, v Domu Kulture Šentvid.


Uprizoritev igre "PRIDI GOLA NA VEČERJO" v izvedbi gledališča VIDOVO bo v soboto, 7. marca 2015 ob 19. uri v Kulturnem domu Temenica

in

v nedeljo, 8. marca 2015 ob 15. uri v GASILSKEM DOMU POLICA.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

Kulturno društvo Vidovo je v decembru prenovilo spletno stran. Vljudno vabljeni k ogledu naših vsebin.

KD Vidovo

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012