Koledar dogodkov

Folklorna skupina veteranov je pričela s prvimi folklornimi koraki leta 2012. Takrat so vsi ponosni prišli na vaje, saj so menili, da če znajo plesati polko in valček, znajo že skoraj vse, ampak so kmalu ugotovili, da le ni tako enostavno. Danes so lahko ponosni, saj so v kratkem času osvojili številne plese različnih pokrajin in izvedli veliko uspešnih nastopov. Ples jih druži in povezuje.

 

V Šentvidu se je od nekdaj igralo z daljšimi ali krajšimi prekinitvami vmes. Gledališka skupina se je ponovno zbrala leta 1977 in takrat uprizorila veseloigro s petjem HABAKUK v režiji Alberta Zupanca. S to igro je skupina gostovala po različnih krajih po Sloveniji in polnila dvorane, saj so bili ljudje v tistih časih željni takšnih predstav.

Leta 1992 so se gledališčniki ponovno zbrali, ustanovili Gledališče VIDOVO in od takrat dalje nepretrgoma delujejo. Skoraj vsako leto pripravijo novo igro.

Preberi več

znak sentfolk            m CIOFF logoMednarodni folklorni festival ŠENTFOLK je nadaljevanje predhodnega mednarodnega festivala SLOFOLK. 

Vsi skupaj se zavedamo pomena ohranjanja narodne kulturne dediščine, zato smo člani Folklorne skupine VIDOVO še posebej ponosni na dejstvo, da želimo gojiti vsakoletno tradicijo folklornega festivala ter v goste povabiti kvalitetne plesne skupine iz drugih držav.

Festival SLOFOLK je bil ustanovljen z namenom, da bi na Dolenjsko in v Posavje pripeljali folklorne skupine iz tujine, spoznavali njihove plese, pesmi, šege in navade, hkrati pa bi lažje navezali stike z organizatorji festivalov v tujini in predstavljali naše bogato ljudsko izročilo. Ta osnoven namen se v celoti odraža v festivalu ŠENTFOLK, ki ta namen širi še na Osrednjeslovensko regijo. Tudi festival ŠENTFOLK poleg domačih skupin gosti skupine iz tujine, ki nastopajo s celovečernimi prireditvami vsak dan v drugem kraju naše in okoliških občin. 

Takšen festival kot oblika mednarodnega sodelovanja krepi zavedanje o kulturni dediščini posameznih narodov, širi poznavanje zgodovine krajev in narodov ter kulturne dediščine med druge narode Evrope in širom sveta. Nenazadnje, pa se na teh festivalih krepi prijateljstvo med narodi, premaguje verske razlike in pomaga spoznavati druge kulture.

Folklorniki in folklornice različnih starosti stkejo številna nova prijateljstva, od katerih se jih kar nekaj konča v dolgotrajnih ljubeznih. 

 

The festival is an important and especially interesting cultural event for our community. Moreover, it is also an excellent opportunity to educate people about our/your country and its tradition. 

We invite you to attend our international folklore festival ŠentFolk. An event that promotes diversity and friendship between different cultures. You can help to increase undertanding between cultures, to strenghten friendship among nations, to overcome religious differences and to fight stereotypes about your heritage. 

 

ŠENTFOLK 2020   17.09.2020- 20.09.2020 

 

ŠENTFOLK 2019 

gumbTretji mednarodni folklorni festival, ki ga organizira Folklorna skupina VIDOVO, je potekal 19.9. - 22.9.2019 v Šentivdu pri Stični in okoliških krajih. Na festivalu so sodelovale skupine iz Moldavije, Ukrajine, Srbije in Slovenije. Skupine so nastopile na celovečernih prireditvah v Šentvidu pri Stični in v sosednji občini Grosuplje ter na krajših nastopih v Ivančni Gorici, Trebnjem, Žužemberku in Višnji gori. 

Predstavitveni film

Priprave festivala so potekle skozi celo leto, saj je priprava programa, ki bo ostal v spomin tujim skupinam, zelo pomembna. Trudimo se, da bi gostujoče skupine čim bolj spoznale našo kulturo, običaje, hrano in znamenitosti lokalnega okolja. V naši občini smo do sedaj v okviru mednarodnih festivalov gostovali skupine iz Albanije, Italije, Litve, Bolgarije, Nemčije, Brazilije, Grčije, Poljske, Turčije, Slovaške, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Hrvaške ter nekatere skupine iz različnih krajev širom Slovenije. Zanimanje za tretji festival je veliko, in prav iz tega naslova so nam udeležbo na letošnjem festivalu potrdile skupine iz Moldavije, Ukrajine in Srbije.

Gostujoče skupine so nastopile v petek, 20.9.2019 v Grosuplju, v soboto, 21. 9. 2019 pa se skupine pokazale širšemu občinstvu. V dopoldanskih urah so se vse sodelujoče domače in tuje skupine predstavile v povorki po Sokolski ulici v Ivančni Gorici, med 12.30 in 14.30 uro pa so skupine nastopile v Žužemberku, Trebnjem in Višnji gori. Osrednja prireditev je bila v soboto zvečer ob 19.00 uri v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. Na prireditvi, ki jo je soordganizira Občina Ivančna Gorica, so se domače in tuje skupine predstavile z dvema 15-minutnima spletoma. Po prireditvi je sledilo prijetno druženje s folklorniki ter učenje plesnih korakov. 

 Slike festivala si lahko ogledate v Galeriiji.  

ŠENTFOLK 2018 

banner jpg

Drugi mednarodni folklorni festival smo organizirali novembra 2018. Gostili smo skupino iz Poljke, skupino iz Hrvaške, skipino iz Italije ter slovenski skupino iz Bovca. Poleg osrednje celovečerne prireditve v Šentvidu pri Stični, so se skupine predstavile v Grosuplju, na Škofljici in v Ljubljani. Pred oghodom domov pa so si skupine ogledali še lokalno znamenitost krško jamo na Krki. Slike iz festivala se nahajajo v Galeriji na povezavi: http://www.kd-vidovo.si/galerija/35-sentfolk-2018 .

ŠENTFOLK 2017 


Prvi mednarodni folklorni festival Šentfolk je potekal junija 2017 v Šentvidu pri Stični. Na tem dogodku so sodelovale skupine iz Italije, Srbije in Slovenije. Slike iz festivala se nahajajo v Galeriji na povezavi: http://www.kd-vidovo.si/galerija/36-sentfolk-2017 .Folklora v Šentvidu zajema vse generacije. Poleg Folklorne skupine aktivno delujeta še otroška in veteranska skupina. 

Predstavitveni film vseh treh skupin lahko pogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Q92lm9d53cU  .

                                               

 Folklorna skupina VIDOVO

                                                                               

Otroška folklorna skupina VIDOVO

                                                                                   

Folklorna skupina veteranov

      

 

Preberi več
Ženski pevski zbor Vidovo

Ženski pevski zbor  »VIDOVO«  deluje neprekinjeno od leta 1968. V začetku je 11 let zbor deloval pod taktirko Mare Bavdež,  nadaljnjih 11 let je potem zbor vodil Albert Zupanc, nato pa je zbor prevzela mlada zborovodkinja Simona Peček. Nato je zbor nekaj časa vodil Jernej Kralj, potem Valerija Rančigaj, pa Katarina Makor in nato Vanja Erjavec, Rudi Cerc (od l.2001-2012). Od leta 2013 dalje pa zbor vodi zborovodja Urban Tozon.

Preberi več
Moški pevski zbor

Moški pevski zbor  »VIDOVO«  deluje neprekinjeno od leta 1968. V začetku je 3 leta deloval pod taktirko Pavleta Žagarja, ki je v tistem času na področju glasbe in zborovskega petja v kraju in širši okolici pomenil gonilno silo na tem področju. 19 let je potem zbor vodil Albert Zupanc, nato pa je zbor prevzel mladi zborovodja Jernej Kralj, ki je zbor vodil do leta 2006. Nato je zbor 1 leto vodil Rudi Cerc, od leta 2008 pa zbor vodi zborovodja Urban Tozon.

Preberi več

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012